Niagara Şelaleleri

Size bahsettiğim gibi,bugün öğleden sonra, Niagara Şelalerini gezip görme imkanı buldum. Gerçekten mükemmel bir manzarası var. Amerika ile Kanada arasında bulunan niagara nehri üzerindeki bu şelaleler, Kanada tarafından çok daha geniş bir açıyla izlenebiliyor. Amerika tarafında ise büyük olan şelaleyi görmek için bir balkon yapılmış. Ancak yine de tam olarak güzel bir şekilde görülebildiğini sanmıyorum. Yaz aylarında teknelerle şelalelerin dibine kadar gidip izleme imkanı oluyor. Ben bu teknelere rastlamadım. Herhalde mevsimin elverişli olmayışından kaynaklanan bir durum diye düşünüyorum.

Yaklaşık olarak bir buçuk saat gezebildik. Sonrasında ise bir kahve içerek ayrıldık. Böylesine turist akını olan çevrede, kahve fiyatının yaklaşık on katını ödemeyi göze almış olabilirsiniz. En azından Türkiye tecrübeleri bu yönde ancak Kanada öyle değil. Kahve fiyatı ve diğer işletmelerdeki fiyatlar normalin bile biraz altında. Normalde Kahve fiyatı her yerde 1.60 iken burada 1.50 den satılıyor. Doğrusu ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığım için sevindim. Yamyam gibi insanların cebindeki üç kuruşa göz dikmemeleri neresinden bakarsan alkışlanaacak bir durum. Buda kıssadan hisse olsun.Belki bir gün bizim insanımızda yaptığının yanlış olduğunu anlar. Ne diyelim, hayırlısı Allahtan 😉

(İsot ve balcan haftaya…)

Sağlıcakla kalın.

Niagara Şelaleleri ile ilgili wikipedia da ne yazıyor merak edenler için de o bilgileri buraya bırakıyorum. Bu arada fotoğraflar bana ait 😉

Skylon Tower ‘dan Niagara Şelalesi’ne kadar

Niagara Şelaleleri Kuzey Amerika‘nın doğusunda, ABD ile Kanada sınırı arasında, Niagara Nehri‘nin üzerinde bulunur. 3 büyük şelaleden oluşur. Horseshoe (Atnalı Şelalesi) bunların en büyükleridir. American Falls ve Bridal Veils Fall diğer iki küçük şelalelerdir.

Niagara Şelalesi’nden yarım dakikada 168.000 m³ su akar.[1] Kuzey Amerika’nin en büyük şelalesi olan Niagara, 10.000 yıl önce Kuzey Kutbu’ndan gelen buz kütlelerinin yol açtığı çöküntülerdir. Şelalenin çevresi Niagara Şelaleleri Parkıdır ve kardeş şehirler olan Niagara FallsOntario ve Niagara FallsNew York tarafından doğal koruma altındadır. Niagara isminin yerli dilindeki “Onguiaahra” (düz) kelimesinden geldiği sanılmaktadır.

Nehir çevresindeki Nikola Tesla tarafından yapılan birkaç hidroelektrik santrali hem ABD hem Kanada için elektrik üretmektedir. Şelale çevresinde yapilabilecek aktiviteler, Niagara Parkından büyük şelaleyi ve havaya uçan suların oluşturduğu gökkuşağını izlemek, şelalenin altına kadar ilerleyen bot gezilerine katılmak, ortası sınır kabul edilen Rainbow köprüsünden diğer ülkeye geçmek veya gümrüksüz mağazalardan alışveriş yapmaktır. Niagara Şelalesi 1932 yılında tamamen donarak buz olmuştur.

Şelalenin Kanada tarafı Amerika tarafına nazaran daha gelişmiştir. Şelale bot turlarıyla ünlüdür.